Gürültü engelleme özelliğine sahip olan Apple AirPods Pro, ses konusunda çok daha iyi olabilirdi fakat günlük kullanım için oldukça yeterliler. Bir önceki modeline ne kadar benzese de Pro modeli üzerinde Apple, birkaç değişikliğe gitmiş. Ayrıca, Apple AirPods Pro dünyada oldukça popüler. Bu kadar ilgi görmesine ve sevilmesine rağmen birkaç eksikliği bulunuyor. İkinci jenerasyon, her ne kadar ses kalitesine bir gelişme gösterse de incelediğimiz diğer kulaklıkların yanında güçsüz kalıyor.
Sevdiklerimiz
- Kullanım rahatlığı
- Güçlü gürültü engelleme özelliği
- Dengeli ses kalitesi
Sevmediklerimiz
- Rakiplerinden daha ilgi çekici bir özelliği bulunmuyor
- Fiyat/performans
Apple AirPods’un boyutu bazı insanlar için sorun yaratabiliyor. Bazı kullanıcılar bu durumu takdir etse de kulağınıza oturmayınca gürültü engelleme özelliğinden mahrum kalıyorsunuz. Halihazırda olan AirPods’ların sorunlarını AirPods Pro’da düzeltmeye çalışsalar da faydası olmamış. Apple, AirPods’un aktif gürültü engelleme özelliğini de bu yeni modelinde kullanarak daha iyi işler başarmaya çalışmış. Her ne kadar en iyi aktif gürültü engelleme özelliğine sahip olmasalar da tasarımıyla, sadeliğiyle ve kullanımıyla oldukça memnun edici.
Teknik Özellikleri
- Aktif Gürültü Engelleme: Var
- Bluetooth: 5.0
- Kullanım Süresi: 3.5 saat (şarj kutusu ile birlikte toplamda 24 saat)
- Ağırlık: 10.8 gram
- IP Koruma Sınıfı: IPX4
Kullanım Rahatlığı
AirPods Pro kaygan ve parlak yapısı ile önceki modellerinden biraz daha farklı duruyor. Tabi gözle görülebilir en büyük değişiklik silikon uçlu yapısı olacaktır. Ana gövdesi ve sapları biraz daha küçültülerek kısaltılmış. Bu yapısı da kulaklığı biraz daha görünmez hale getiriyor. Kulaklıklara basarak kontrol edebilmenizi sağlayan AirPods Pro, her iki kulaklığa da bastığınızda duraklatma, çalma ve arama yanıtlama eylemlerini gerçekleştirmenize imkan tanıyor. Bir sonraki parçaya atlamak için ise çift kez basmanız yeterli. Üç kez basarsanız bir önceki parçaya geçiş yapabilirsiniz, aktif gürültü engelleme ve şeffaf mod arasında geçiş yapmak için ise basılı tutmanız gerekiyor. Dokunmatik kontrollerdense bu tarz bir yöntem, yanlışlıkla verebileceğiniz komutları neredeyse sıfıra indiriyor.
Yine de bu durum koşarken veya spor yaparken kullanımı biraz zorlaştırabiliyor. IPX4 koruma sınıfı sayesinde ise AirPods Pro ile spor yapma konusunda endişe etmenize gerek kalmıyor. Suya ve terlemeye karşı dayanıklı olan AirPods Pro ile yağmurda bile koşabiliyorsunuz. Yine de Jaybird Vista kulaklıklar kadar iyi değil. Her biri 5.4 gram olan kulaklıklar, test süremiz boyunca kulağımızdan asla düşmedi. Hafif yapısı sayesinde uzun süre kullanabilmenizi sağlasa da bazı insanların kulak yapısı nedeniyle tam oturmadığından bazen düşebiliyor. Üçüncü parti kaynaklardan alabileceğiniz kancalar sayesinde düşme riskini de ortadan kaldırabilirsiniz.
Apple, sadece üç farklı silikon uç ile gönderim yapıyor. En kullanışlı olan ucun orta boy olduğunu söyleyebiliriz. Bunlarla kendi kendinize uğraşmanıza bile gerek yok. Kulaklık ucu uygunluk testi sayesinde, 5 saniye içerisinde bir sızıntı olup olmadığını test ederek silikon ucun size uygun olup olmadığını söylüyor. Bu da çok önemli bir özellik çünkü siz kendi kendinize ne kadar kulağınıza uyduğunu düşünseniz de tam oturmayabilir ve sızıntılara neden olabilir. Aynı zamanda şeffaf modu sayesinde istediğiniz zaman dış dünya ile iletişim kurabilirsiniz.


Kulaklıkların Yapısı
Buradaki en büyük gelişme, aktif gürültü engelleme özelliği olacaktır. Her bir kulaklık üzerinde biri dışarıda diğeri de içeride olmak üzere iki mikrofon bulunuyor. İyi haber şu ki aktif gürültü engelleme özelliği oldukça başarılı. Her ne kadar aşırı gürültülü ortamlarda bulunan sesleri daha ez engellese de denildiğini gibi sizi izole edebilmeyi başarıyor.
Apple, aktif gürültü engelleme özelliği için farklı modlar seçebilme imkanını sunmayarak sadece açma/kapatma işlemini yapabilmenizi sağlıyor. Şeffaf modunda ise, aktif gürültü engellemenin tam aksine, dış dünyayı duyarak iletişime geçebiliyorsunuz. Bu özellik de sizin kulaklığı çıkartmanıza gerek duymadan tek bir tuşla karşınızdaki ile konuşabilmenize yarıyor. Daha önce Apple AirPods’r-ta da kullanılan H1 çipi sayesinde kesintisiz bir bağlantı imkanı elde ediyorsunuz. AirPods cihazlarınızla kutusundan çıkartır çıkartmaz rahatça eşleşebiliyor.
H1 çipi aynı zamanda Apple’ın sesli asistanı Siri’ye ulaşabilmenizi sağlıyor. Bir başka sorun da, ses artırma/azaltma olayını sadece Siri’ye ulaşarak yapabiliyorsunuz. Bu komutu başka bir kontrolle sağlayamadığınızdan ya telefonunuzdan ya da Siri üzerinden yapmanız gerekiyor. Kullanım süresi ise şarj kutusuyla birlikte toplamda 24 saat gidiyor. Kulaklıklar 5’er saatlik bir kullanım, şarj kutusu ise 19 saatlik bir kullanım süresi veriyor. Şarj kutusu, Apple’ın önceki AirPods’una göre daha geniş ama çok da büyük olmadığından taşıması oldukça kolay.
Ses Kalitesi
Aktif gürültü engelleme özelliğini kullandığınız zaman ses konusunda daha iyi bir performans alıyorsunuz. Baslar ve tizler oldukça iyi duyuluyor. Apple AirPods Pro aslında ses performansı konusunda çok da fazla bir şey sunmadığından Sony’nin WF-1000XM3 modeli ile karşılaştırırsak yanından bile geçemez. Birçok kulaklık modelleriyle Sony’i karşılaştırıyoruz fakat bunun sebebi, kendisinin neredeyse hiç rakibinin olamaması.
AirPods daha hafif ve güçsüz hissettirirken, AirPods Pro’yu bu konuda geliştirerek daha detaylı sesler sunması sağlanmış. Özellikle aktif gürültü engelleme özelliği ile performans iki kat artıyor.


Sonuç
AirPods Pro gerçek kablosuz kulaklıklar arasında karşılaştırdığımız zaman en iyisi olmayacaktır ama kullananların ve bizim yorumlarımıza göre eğer bir Apple cihazınız varsa Apple AirPods Pro’yu almak isteyebilirsiniz. Aktif gürültü engelleme ve şeffaf modu ile gerçekten hem izolasyonu çok iyi şekilde sağlıyor hem de sanki kulağınızda kulaklık yokmuş gibi bir hissi yaşamanızı sağlayabiliyor. Apple’ın kendi sayfasında şu anda 2.499 TL’ye bulabileceğiniz bu kulaklık bizce bu iki önemli özelliğine rağmen hala pahalı.