JBL, Bluetooth 5.0 destekleyen kablosuz kulak içi kulaklık modeli 200TWS’nin çıkışıyla birlikte kulaklık koleksiyonlarının arasına yeni bir model daha kattı. Neredeyse her tür kulağa uygun olan yapısı sayesinde sizi uzun süre rahat ettirmekle kalmayacak ayrıca kulağınız ekstra hassas olsa bile varlığını hissetmeyeceksiniz. İlgimizi çeken bir diğer özelliği de Android ve iOS işletim sistemine sahip cihazları desteklemesi ve kontrolü de tamamen size devrediyor olması.
Sevdiklerimiz
- Hafif, kompakt yapısı
- Hassas kulaklar için uygun
- Görüşmelerde başarılı
- Dokunmatik kontroller
Sevmediklerimiz
- Ses seviyesi sadece asistanla kontrol edilebiliyor
- Ara sıra Bluetooth bağlantısı kopabiliyor
- Yüksek ses kalitesi sunmuyor
- aptX ve AAC formatlarını desteklemiyor
Teknik Özellikler
- Kulak tipi: Silikon uçsuz
- Empedans: 32 Ohms
- Ağırlık: 55 gram (kablosuz)
- Frekans tepki aralığı: 20 – 20.000 Hz
- Ses basıncı seviyesi: 105 dB
- Bluetooth: 5.0
- Kutu İçeriği
- USB şarj kablosu
- Şarj kutusu
JBL’in Tune 220TWS modelinin tasarımında silikon uç kullanılmadığından dolayı, diğer kulaklık modelleri gibi kulağınızın içerisine kadar girmeyerek sizlerin rahat etmenizi sağlıyor. Bu durum demek oluyor ki uzun süre kullansanız dahi kulağınıza baskı yapmıyor. Teknik açıdan bakacak olursak kulaklıkların her biri 5’er gram. O yüzden Tune 220TWS’yi kulağınıza taktığınızda kulağınızda hissetmeyi bırakın, bir süre sonra orada olup olmadığını bile unutabiliyorsunuz. Bu durum da kulakları hassas olan insanlar için bir avantaj. Günlük kullanım için oldukça rahat bir kullanım sunarken, spor yaparken ya da kafanızı hafifçe sallasanız dahi kulaklıklar kolayca düşüyor. Kulaklıkların silikon uçlu olmamasının bir avantajı da dış sesleri de alabiliyor olmanız. Apple AirPods’un tasarımından birçok rakip markanın ilham aldığını varsayacak olursak, Huawei Freebuds 3 gibi, JBL Tune 220TWS modelinde oldukça başarılı bir iş çıkartarak orijinal bir model elde etmiş.
Sürekli farkı özellikleri aktif hale getirerek kullanmaya çalıştığımızdan dolayı yapmış olduğumuz batarya testlerinde her seferinde farklı bir sonuç aldık. Kutusuyla birlikte toplamda 5 kez şarj ettiğimiz JBL Tune 220TWS, aslında çok da uzun sürecek bir kullanım süresi sağlamıyor. Ortalamasına bakacak olursak, 2 saat 45 dakikalık bir kullanım süresini kulaklıkları çok fazla yorup özelliklerini kullanmazsanız elde edebilirsiniz. 45 gram olan şarj kutusunun yapısı da sert silikon kaplama bu sayede kolay kolay çizilmez. Genel olarak baktığımızda 18 saatlik bir kullanım süresini biz kullanıcılarına sunuyor. Şarj etme süresi ortalama 90 dakika sürmekte, aynı şekilde kutusu için de geçerli. USB şarj kablosu da, uzunluğu kısa da olsa kutunun içerisinden çıkıyor.


Bağlantı
Tune 220TWS’yi siz kılıfından çıkartır çıkartmaz eşleşme moduna giriyor. Aynı şekilde kılıfına geri koyar koymaz da otomatik olarak kapanıyor. Sağ kulaklık, (en kullanışlı olan taraf) tekli modda kullanabiliyorsunuz ve sağ kulaklığa uzun bir süre basarsanız da manuel olarak açıp kapama işlemlerini yapabiliyorsunuz. Aynı zamanda çağrı yanıtlama ve sonlandırma işlemlerini de sağ kulaklıktan halledebilirsiniz. Siri, Google ve Bixby gibi sesli asistanları sağ kulaklığa iki kere dokunarak aktif hale getirebilirsiniz. Sol kulaklıkta olan dokunmatik kontrollerle ise bir kez dokunduğunuzda bir parça atlıyor, iki kez dokunduğunuzda ise geri atlıyor. Bu kontroller gerçekten gayet güzel işliyor.
Normalde dokunmatik kontrollerden kaynaklanan gecikme süreleri olurdu fakat JBL’in Tune 220TWS modelinde böyle bir durum yok. Ses seviyesini telefonunuzdan ya da sesli asistan yardımıyla ayarlayabilirsiniz. İki farklı işletim sisteminde de Tune 220TWS’yi kullandık. Ne Android ne de iOS işletim sistemine sahip cihazlarda bağlantı, kontrol problemleri gibi bir sorun yaşamadık. Arama esnalarında, mikrofon kalitesi sayesinde sesi gerçekten iyi bir şekilde iletmenizi ve aynı şekilde iyi de almanızı sağlıyor.
Ses Kalitesi
Ses kalitesinde orta seviyede başarılı olan JBL Tune 220TWS temiz ve net seslerin iletimini sağlıyor. Yüksek seviye seslerde kaçınılmaz bir cızırdama duyuyorsunuz. Vokallerin seslerini canlı ve sıcak alabiliyorsunuz. Normalde karşınızdaki biri söylediğinde nasıl duyuyorsanız, bu kulaklık da size o deneyimi yaşatıyor. Bize göre, bas bazlı parçalar dinlerseniz çok da fazla yoğunlaşmamanız gerekiyor çünkü çok fazla derinlere inemiyor. Güçlü bas sesi diye tanıttıkları şey aslında bahsettikleri kafar iyi değil. Biz bu kulaklıkları hip-hop ve club müzikleri dinlemeyi seviyorsanız öneriyoruz. Ancak günlük olarak kullanım için oldukça uygun. Maalesef JBL Tune 220TWS aptx ve AAC formatlarını desteklemiyor, standart Bluetooth teknolojisini kullanmışlar.


Sonuç
JBL, kullanıcılarına günlük olarak kullanabilecekleri hafif, şık bir tasarıma sahip olan Tune 220TWS modelini sunuyor. Kulak kısmının silikon olmayışını herkes sevmeyebilir fakat eğer kararsızsanız kesinlikle 220TWS’ye şans vermenizi öneriyoruz. Sizi tam olarak izole etmeyen bu kulaklık gündelik hayatınızda kolaylıkla kullanabilmenizi sağlıyor. Ülkemizde de kolaylıkla bulabileceğiniz JBL’in bu modelini 300 ile 500 TL arasında gibi bir fiyata, çeşitli mağazalardan satın alabilirsiniz.