Sony MDR-ZX310 Kulaklık İncelemesi

Okuyucu Derecelendirmesi0 Oy
0

Kilit Özellikler: Katlanabilir tasarım; 30 mm dinamik sürücüler; tek tuşluk kumanda

Üretici: Sony

Nedir bu Sony MDR-ZX310?

Kulaklıklar bugünlerde moda; ama bu herkesin bir çift kulaklık için 200 dolar harcayacağı anlamına gelmiyor. Sony MDR-ZX310 bilinen markalardan bulabileceğiniz en ucuz kulaküstü kulaklıklardan biri – ki Sony en bilinen markalardan biri.

20 dolara iyi bir yedek olarak , ya da spor salonunda suçluluk duymadan kullanım için düşünülebilir. Ama tasarımdan ve sesten verilen bazı ödünlere katlanmanız gerekiyor.

Sony MDR-ZX310 – Tasarım ve Rahatlık

Sony MDR-ZX310 kulaküstü bir kulaklık, Beats Solo 2 ile aynı tarzda. Eğer portatif bir kulaklık istiyor, ancak kulak kanalınızı işgal eden kulakiçi modelleri istemiyorsanız bu tür tam size göre.

Bu kulaklık nispeten küçük sayılır, diğer devasa bazı kulaküstü modellere kıyasla çok daha az dikkat çekecektir. Sony MDR-ZX310’un kulaküstü bir kulaklığa göre şık göründüğünü de söyleyebiliriz.

Tamamen plastikten yapılmış da olsa bu kulaklıkta Sony’nin o klasik tarzından izler var; kulaklık kısımlarının arkaları parklak (ama sade) iç içe geçmiş halklarla bezenmiş. Yakından baktığımızda incelediğimiz bu ürünün iki renkli siyah üzerine lacivert tasarımının çok iyi olduğunu söyleyemiyoruz; ama ilk bakışta MDR-ZX310’nin göründüğü kadar ucuz olduğunu tahmin etmezsiniz.

Ancak biraz daha yaklaştığınızda kulaklığın yapımında verilen ödünler daha çok göze çarpıyor. Fiyatı biraz daha yüksek olan kulaklıklar sağlamlık için çelik bir iskelete sahipken Sony MDR-ZX310’un kulaküstü kısmı tamamen plastik. Bu kulaklıklar çıtkırıldım değil – asla değil – ama eğer sert kullanacak olursanız daha sağlam ve pahalı kulaklıklara nazaran dağılmaya daha elverişliler.

sony-mdr-zx3102

Kulağa temas eden sahte deri kaplamalar da biraz bayağı görünüyor. Sunî deri çoğu zaman eleştirilir; ama iyi örnekleri tıpkı gerçeği gibi olabiliyor. Sony MDR-ZX310’un kulaklık kaplamaları ise plastik hissi veriyor ve kaplamalar oldukça ince.

Ancak, rahatsız olduklarını söyleyemeyiz ve bunun en büyük sebebi MDR-ZX310’un son derece hafif olması. İşte bu sayede başüstü kısımda herhangi bir kaplama yapmaktan kaçınabilmişler (o kısım yalnızca plastik). Kulaklıklar çok sıkı bir tutuşa sahip olmaksızın hafif koşular sırasında kullanılabiliyor. Burada bir mühendislik dehası yok, ama kesinlikle bilimin doğru bir şekilde uygulanışı söz konusu.

Ama açık olalım – MDR-ZX310 çok rahat bir kulaklık değil. Görevini rahatsızlık vermeden yerine getiriyor, o kadar. Bu ikisi farklı şeyler.

Kulaklık kablousu sökülemiyor ve biraz ince ve ucuz görünüyor; ama tek tuşluk bir kumandanız var. Bu kumandada üç değil bir tuş olduğu için iPhone’lardan Android telefonlara bütün cihazlarla uyumlu.

Sony MDR-ZX310 vs ZX300

Sony MDR-ZX310, uzun süredir hüküm süren oldukça popüler ZX300 modelinin yerini alıyor. Bunun başlıca sebebi fiyat.

Eski ZX300 ile yeni ZX310 arasındaki fark bu modelin katlanabilen bir tasarıma sahip olması. Kulaklık kısımları kulaküstü kısımla birleştiği bir yerden katlanabiliyor. Bu tasarım kulaklıkların saklandıklarında daha az yer kaplamalarını sağlıyor – çantada taşıma için ideal. Kulaküstü kulaklıklar için muhteşem bir özellik; ama kullanmadığınız zaman kulaklıklarınıza bir nevi gerdanlık muamelesi yapıyorsanız bu özelliği pek önemsemeyebilirsiniz.

sony-mdr-zx3101

Sony MDR-ZX310 – Ses Kalitesi

Bu tasarım değişimi dışında, Sony’nin MDR-ZX300’den bu yana ses çıktısını çok fazla değiştirmemesi bizi çok fazla şaşırtmaz. Hala dolgun bir bass çarpıklığı var, ama neyse ki ses bazı gerçek giriş seviye kulaklıklardaki gibi tamamen bulanık değil.

Sony, MDR-ZX310’de bassa ağırlık vermek durumundaydı; çünkü tüketicilerin istediği buydu.

Ne yazık ki, bu çok büyük bir problem olmasa da, bass iyi bir şekilde kontrol edilemiyor. İnsan sesleri söz konusu olduğunda o kötü düşük frekans titreşimleri vermeyebilir, ama bir bass baterisi devreye girdiğinde sese hakim oluyor – bass oldukça bulanık. Ama bunu kulaklığı dışarıda veya spor salonunda değil, sessiz bir odada kullanırken farketmeniz daha olası. Eğer dış mekanlarda kullanım için bir kulaklık bakıyorsanız biraz asi olan bir bass o kadar da büyük bir sorun değil.

Ancak, orta frekanslar da oldukça ölü ve dümdüz ses veriyor; vokaller daha kulaklıkların verdiği seslere nazaran cansız ve heyecansız. Sony MDR-ZX310’un başardığı şey ise kaba veya yorucu bir ses yaratmaktan kaçınmak.

Bu kulaklıklar sizde hayranlık uyandırmayabilir, ama diğer yandan size acı da vermeyecektir.

İnsanlar, ses kalitesindeki fark oldukça küçük ‘yüzdeliklerle’ ölçülebilirken (ki biz bu görüşe katılmıyoruz) bir kulaklık için yüzlerce sterlin harcamanın delilik olduğunu söylüyor olabilir; ama eğer bütçeniz yeterliyse iyi bir kulaklık için kesenin ağzını biraz daha açmaya değecektir. Ya da, eğer kulaklarınıza güveniyorsanız, IEM kulakiçi kulaklıkları genelde giriş seviye fiyat düzeyinde daha iyi ses veriyorlar.

sony-mdr-zx310

Sony MDR-ZX310’u almalı mıyım?

Sony MDR-ZX310 bu fiyatta yeni bir standart yaratmıyor. Ancak yine de bu kulaklıkların daha düşük beklentili bir kullanım için veya hasar görmesini istemediğiniz bir kulaklıkğa yedek olması için iyi bir seçim olduğunu düşünüyoruz. Ses kalitesinde çok iyi olmasa da, bu kulaklık ucuz, şık ve pratik.

Bu fiyat düzeyinde başka ne alabilirsiniz? Eğer kulakiçi tipi ilginizi çekmiyorsa Koss Porta-Pro gibi klas bir kulaküstü model de var; ama fiyatı 10 euro kadar daha fazla. Henüz bir ikili karşılaştırma yapma şansımız olmadı; ama Sennheiser HD201’nin daha az bass içeren bir ses verdiğini, buna karşılık Sony’nin kulaklığının daha iyi bir görünüşe sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Olumlu:

-Ucuz
-Hafif
-İyi tasarım

Olumsuz:

-Kaba bass
-Elden geçirilmemiş orta frekans

Sonuç:

Sony MDR-ZX310, yedek kullanım için mükemmel sayılabilecek bir başlangıç seviye kulaklığı. Seste veya rahatlıkta son nokta değil, ama fiyatına göre oldukça iyi.

Sony MDR-ZX310 Kulaklık İncelemesi
Okuyucu Derecelendirmesi0 Oy
0