SteelSeries Arctic 1’in eğer fiyatını göz önünde bulundurarak yorum yapacak olursak yeterli ve neredeyse yüksek kalitede diyebiliriz. Ancak biraz bütçenizi aşarak alabileceğiniz daha iyi kalitede ses veren rakip kulaklık modelleri de var.
Sevdiklerimiz
- Fiyatına göre güçlü ses kalitesi
- Sade stil
- Rahat ve kullanışlı
- Çıkartılabilir mikrofonun ses kalitesi
Sevmediklerimiz
- Başınızı koruyacak elastik kafa bandı bulunmuyor
- Diğer Arctis modellerine göre daha basık
- ChatMix, sohbet ses kontrolü yok
Teknik Özellikleri
- Sürücü: 40 mm
- Empedans: 32 Ohms
- Frekans Aralığı: 20-20,000Hz
- Mikrofon: Gürültü engelleme özelliği
- Bağlantı Desteği: 3.5 mm
- Ağırlık: 272 gram
- Kablo Uzunluğu: 3 metre


SteelSeries’in Arctis kulaklık serisi oyunlar için özel olarak tasarlanmış olmasıyla tanındı. SteelSeries Arctis 1 modeli ise bu serinin çok daha uygun fiyatlı versiyonunu sizlere sunuyor. Bu fiyata göre oyun kulaklıklarında normalde olması gereken bazı özellikler eksik.
Arctis 1, serinin diğer kulaklıklarından ayrı olarak kendine özgü elastik kafa bandına sahip değil. Aklınıza gelebilecek hemen hemen her oyun cihazı için destek sunan kablosuz bir sürü sürüm varken, bu modelde yalnızca 3.5 mm jak bağlantı desteği bulunuyor.
Arctis 1, 50 Dolar bir fiyatla satışa sunulurken, kablolu Arctis 3 2019 serisinden 10 Dolar, Bluetooth Arctis 3 2019 serisinden ise 35 Dolar daha ucuz. Uygun fiyatıyla ilgileri üzerine her ne kadar çekse de oyuncuları mutlu edebilecek niteliklere sahip mi? Gelin bir inceleyelim.
Tasarım ve Konfor
Fiyatlandırmadaki bu kadar farka rağmen Arctis 1, Arctis 3’ten çok daha farklı bir kulaklık olduğunu hissettiriyor. En büyük ve en belirgin fark, kafa bandı. Arctis 1’in alüminyum tasarım kullanılan ve üzeri plastikle kaplanmış olan siyah kafa bandı.
2019’da piyasadaki diğer kulaklıklar gibi Arctis 1’in ayarlanabilir kafa bandı kısmını ve kulaklarınızın etrafındaki sıkıştırılmayı hissedebiliyorsunuz. Öyle bir şey ki bu kafanızı hızlıca sallasanız bile düşmez. Kafa bandı alt kısmında bol miktarda yumuşak yastıkla kaplı fakat yine de Arctis 3 kadar rahat değil.
Her bir kulak kısmının etrafında Arctis serisinin bütün modellerinde bulunan ve kullanılmış olan rahat, kumaş kaplamalı köpük dolgusu sayesinde biraz daha rahat ediyorsunuz. Bu kulaklığın şekli ve boyutu, uzun süre rahatça oturmak için birebir. Şekli sayesinde aynı zamanda daha düşük frekansların yankılanabilmesi için küçük bir oda oluşturuyor.
Sol kulaklığın arkasında bulunan tuşlar ile ses ve mikrofon sesini kapatabilirsiniz. Ön tarafta ise Arctis serileri içinde bir ilk olan çıkartılabilir bir mikrofon bulunuyor. Çıkarılabilir mikrofonu kaybetmemeye özen gösterin. Arctis 1 kolay taşınması için ve çantanıza yerleştirmek ya da boynunuza takmak istediğiniz takdirde döndürülebilir kulakları sayesinde rahatlıkla yapabilirsiniz.
Kablosu örgülü bir yapıya sahip değildir ve ucu da 4 kutuplu bir Jak ile sonlanıyor. Arctis 1’in kutusunda ayrıca, mikrofon girişine ait bir uzatma kablosu da bulunuyor.
Tasarım olarak bakıldığında SteelSeries’in diğer Arctic kulaklıklarıyla hemen hemen aynı görünüyor. Sadece kafa bandının mat siyah kaplaması ve kulaklığın altında mat gümüş renginde bulunan SteelSeries markasının logosu hariç. RGB bulunmuyor ve Arctis 1 siyah haricinde başka renklerde üretilmemiştir.
Ses ayarı yapabileceğiniz bir tekerlek ve mikrofon sessize alma tuşu bulunuyor ancak mikrofon tekerleği yok. Aslında merakla beklenilen ve olması gereken bir özellik de sohbet seslerini ayarlamak için bir tekerleğin olması. Hiç kimse arkadaşlarıyla sohbet ederken bir yandanda oyunun seçenekler menüsünde gezinirken arka plan müziğini sağırlaştırmak için ayrıca uğraşmak istemez.
Ses Kalitesi
Düşük seviyedeki model olan Arctis 1, Arctis 7 2019 modelinde de bulabileceğiniz 40 mm sürücülere sahiptir ancak genel ses Arctis 7’den oldukça farklıdır. Bu farklar özellikle müzik dinlerken açıkça fark edilebilir. Daha bas ağırlıklı ses çıkartan Arctis 1, daha gürültülü sesleri de bastırma eğilimindedir.
Arctis 1 oyuncular için özel olarak yapıldığından oyuna ilk girdiğinizde çatışmalar arasında bu kulaklığın ne kadar iyi olduğunu anlayabiliyorsunuz.
Sonuç olarak aksiyonlu oyunlarda tam performans ile harika bir deneyim yaşayabilirsiniz. Bunun üzerine serideki diğer modellere göre biraz daha düşük kalsa da çıkartılabilir mikrofonu Arctis 1’i bir adım öne taşıyor ve fiyatına göre de ses iletimini muhteşem bir şekilde sağlıyor.


Yazılım ve Özellikler
Arctis 1, sadece 3.5mm’lik bir bağlantı desteği sunduğundan SteelSeries’in Engine yazılımı aracılığıyla ekolayzır ayarlarını değiştirme veya profilleri kaydetme gibi fırsatı yoktur. Ancak bu fiyatına göre göz ardı edilebilecek bir özellik.
Sonuç
SteelSeries serisindeki diğer modellere göre daha uygun fiyatlı Arctis 1 modeliyle ilgileri topladı. Elastik kafa bandı modelinden yoksun olmasına rağmen sağlam ve rahat. Arctis 1 fiyatına göre çok iyi bir ses üretiyor ancak çıkış sesi diğer Arctis modellerine olduğu kadar düz ve temiz değil.
Ülkemizde de 640 ile 950 lira arasında bulabileceğiniz bu model serinin diğerlerine göre daha makul olsa da Arctis 3 2019 modeli ses ve konfor açısından son derece daha iyi ve fiyatı bu modelden sadece biraz daha fazla.
Bu arada Arctis 1’in kablosuz versiyonu 100 Dolardan satışa sunuldu. Biz ise 1000 küsür TL’den başlayan fiyatlarla ülkemizden satın alabiliyoruz. Arctis serilerini karşılaştırdığınız zaman elde edeceğiniz sonuç şöyle olmalı, eğer kulaklığınızı bilgisayarda kullanmayı düşünüyorsanız yapı ve seste fark edilebilir derecede artacak kalite için Arctis 3 modelini tercih etmelisiniz.
Eğer bir oyun kulaklığı için de bütçenizi daha fazla arttıramazsanız, Arctis 1 bu fiyat aralığındaki diğer kulaklıklara karşı fiyatıyla ve performansıyla iddialıdır.